‘İstanbul’un Meloni’si olacağım’

Bağımsız İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Dr. Merve Karataş, Bahçelievler’i ziyaretinde gazetemize özel röportaj verdi. Karataş, İstanbul'la ilgili projelerini, hedeflerini ve hayallerini anlattı

POLİTİKA 18.03.2024 12:04:00 0
‘İstanbul’un Meloni’si olacağım’

Bağımsız İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Adayı Dr. Merve Karataş, seçim çalışmalarını sürd.ürüyor. “İstanbul’a kadın eli değmeli. Değişim gerekli” diyerek yola çıkan Karataş, doktor olmanın verdiği avantajla İstanbul’a teşhis koyduklarının altını çiziyor. “İstanbul’un en büyük sorunu nedir?” diye sorulduğunda ise ilk olarak deprem gerçeğinden bahsederek Kentsel Dönüşüm diyor. Daha sonra İstanbul’un trafik sorununu çözeceklerini belirtiyor. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’ye benzerliğiyle dikkat çeken Merve Karataş, mütevazi tavrıyla seçim çalışmalarını sürdürüyor. Bahçelievler’i ziyaretinde ise gazetemiz Bahçelievler Express’e de özel röportaj veren Merve Karataş’la neler yapmak istediğini, hayallerini, hedeflerini konuştuk. 

‘YEREL YÖNETİMLER GÜÇLENSİN’

“Çeşitli medya kanallarında röportaj yapıyorum. Liberal Demokrat Parti geleneği olarak yerel yönetimlerin güçlenmesini istiyoruz. Bu yüzden muhtarlarla bir araya gelmek istiyoruz. Onların görüşlerini, önerilerini önemsiyoruz. Vatandaşlarımızın gündeme getirilmeyen, değinilmeyen birçok sorunu var. Mesela Sarı Taksi sorunu, güvenlik sorunu. Caddelerde, kaldırımlarda fiziksel engeller yüzünden Engellilerimiz dışarı çıkamıyor. Biz bu cam tavanı yıkıp insanların gerçek sorunlarını dile getiren bir anlayışı getirmek istiyoruz. Engellilerimizin, kadınlarımızın, emeklilerimizin, dar gelirlilerimizin, çocuklarımızın sorunlarını gündeme taşımak istiyoruz.”

‘İSTANBUL’DA YEŞİL ALANLARI ÇOĞALTACAĞIZ’

“Bahçelievler’de ilk ziyaret ettiğimiz Siyavuşpaşa Muhtarımız Selami Aykut oldu. Muhtarımız bize sorunlarını anlattı. Kaçakların nasıl sahte ikamet elde ettiklerinden bahsetti. Bahçelievlerli esnaflarımızla görüştük. O kadar çok sorun var ki. Hangisine bakacağımızı şaşırıyoruz. İstanbul’un pek çok semtinde olan sorun maalesef Bahçelievler’de de var. Yeşili yok eden bir anlayış var. Milli Egemenlik Parkı’nın yanından geçerken içim yandı. Güzelim yeşil alanı yok etmişler. Beton yapıya teslim etmişler. Parkı yok edip beton bina dikiyorlar. İstanbul’un birçok yerinde yeşil alan bırakmamışlar. Deprem olsa insanlar nereye kaçacak? Nerede toplanacak?”

‘MUHTARLARIMIZ BELEDİYE MECLİS ÜYESİ OLMALI’

“Liberal Demokrat Parti olarak Kentsel Dönüşüm önceliğimiz. Biz Kentsel Dönüşümü ada bazlı düşünüyoruz. Dikey mimariye gidip, caddeleri genişletmek, engellilere yer açmak. Hatta kaldırımları engellilere uygun hale getirmek istiyoruz. Dikey mimariyle açılan alanları yeşillendirmek istiyoruz. İstanbul’da halkımızın nefes alacağı yeşil alanları artıracağız. Bir de Muhtarlarla ilgili önemli bir projemiz var. Muhtarlarımızın Belediye Meclis Üyesi olmalarını arzuluyoruz. Çünkü Muhtarlarımız bulundukları mahalleyi en iyi bilenlerdir. Dolayısıyla Muhtarlarımızın Belediye’de halkı temsil etmeleri gerektiğine inanıyoruz."

‘KANAL İSTANBUL’A KARŞIYIM’

“İstanbul’da nüfus patlamış durumda. Artık şehir bu yükü kaldıramıyor. Nüfusu daha da artıracak politikalardan kaçınmak gerekiyor. Kanal İstanbul’a karşıyız. Neden karşıyız? Çünkü bu gerçekleştiği taktirde İstanbul’un nüfusu daha da artacak. Bu da trafiği daha da mahvedecek. Kanal İstanbul’a şehir yapıldığı takirde trafik sorunu daha da karmaşık hale gelecek. Şu anda büyük bir trafik sorunu var.  Bir de Kanal İstanbul olduğu takdirde düşünemiyorum bile. O yüzden Kanal İstanbul’a karşıyız.”

‘DEVLETÇİ ANLAYIŞA SAHİP DEĞİLİZ’

“AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum’la, CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu arasında zihniyet olarak çok büyük uçurum yok. İkisi de devletçi. İBB çalışanlarının seçim çalışmalarında kullanılması yanlış. Propagandalarda kullanılması yanlış. Biz göreve geldiğimiz takdirde devletin gücünü kısıtlayıp insanlarımızı güçlendirmek istiyoruz. Devlet insanlara hesap versin. İnsanlar devlete değil. Bizim oluşturmak istediğimiz sistem bu.” 

‘RAYLI SİSTEMLER ARTACAK, DİKEY MİMARİ İSTİYORUZ’

“İstanbul’da trafik sorununu çözmek için önerilerimizden bazıları şunlar: Raylı sistemleri artırma. Bana göre İstanbul’da raylı sistemler yetersiz. Bu yönde benim en beğendiğim şehirlerin başında Seul, Londra ve Madrid geliyor. Güzel İstanbul’umuz da bu şehirlerin seviyesine çıkmalı. Kentsel dönüşümü ada bazlı yapacağız. Biz göreve geldikten sonra izin vereceğimiz binaların altına mutlaka otopark yapmalarını isteyeceğiz. Her binaya otopark zorunluluğu getireceğiz. Sokaklar araba dolu olmayacak. Yeşil alanları artırmak istiyoruz. Depreme dayanıklı binalar yapacağız. Deprem toplanma alanlarının yeniden belirlenmesini istiyoruz. İstanbul’un cadde ve sokaklarını engellilere uygun hale getirmek için çaba göstereceğiz. İstanbul’daki başı boş köpeklere mutlaka bir çözüm bulacağız. Bu sorunu da akılla çözeceğiz. Bu konuda Veterinerlerimizle, Sivil Toplum Kuruluşlarımızla kafa kafaya verip neler yapacağımızı konuşacağız. Tabii ki bu toplantılarımıza hayvanseverleri de davet edeceğiz. Ortak akılla sokak hayvanlarına bir çözüm üreteceğiz.”  

LİBERAL BELEDİYECİLİK NEDİR?

“Liberal belediyecilikte kamu harcamaları kısılacak. Gereksiz harcamalar yapılmayacak. Tasarruf edilecek. Fırıncının, esnaf lokantalarının işine karışılmayacak. Kent Lokantaları ve Halk Ekmek anlayışı bize uygun değil. Belediye bu alanlarda olmayacak. İBB daha çok halka hizmette yer alacak. Vatandaşımızın hayatını kolaylaştıracak. İnsanlarımızı Kültür, Sanat ve Spor’la buluşturacağız.” 

KADINLAR HAK ETTİĞİ YERDE Mİ?

“Gördüğüm kadarıyla ülkemizde kadın istihdamı çok düşük. Kadın hak ettiği yerde değil. Kadın kotasına karşıyız. Liyakata önem veriyoruz. Çözüm liyakattadır. Kim hak ediyorsa o göreve layıksa onunla çalışacağız. Tabii ki kadınlarla çalışmayı isteriz.” 

MERVE KARATAŞ KİMDİR?

“Ben kendimi Libeteryan olarak tanıtıyorum. Siyasi aktivistim. Liberal Demokrat Parti’ye katılmadan önce Biz Özgürüz Derneği yöneticisiydim. Hür Kirpi diye platformumuz var. Burada gençler içerik üretiyorlar. LDP’nin bana en uygun parti olduğu için buradayım. Şu an için LDP’de mutluyum. Birinci hedefim partinin canlanması. Ne gerekiyorsa onu yapacağım. Genel Merkez ne derse yapıyorum. Partim beni nerede görevlendirirse oradayım. 31 Mart’ta yapılacak Yerel ve Mahalli İdareler seçimlerinde liberallerin temsilini ortaya koymak istiyorum. Liberaller ciddiye alınmıyor. Bizim bunu kırmamız lazım. Bizim taleplerimiz var. Ulusal medya bize yer vermiyor. Ama sosyal medyada varım.”

LİBERAL EĞİTİM NASIL OLMALI?

“Liberal anlayışa göre üniversite sayısı azaltılmalı. Birçok üniversite var. Buradan mezun olan gençler alakasız işlerde çalışıyor. Çoğu gencimiz mezun olduğu bölümle alakalı işlerde çalışmıyor. Üniversite sayısı az olsa, bu gençler belki ticarete atılacak. Çalışma hayatına erken başlayacak. Daha iyi yerlerde olacak. Yani okullar kaliteli olmalı, bir bedel ödenmeli. Ve o okullardan mezun olan gençler de alakasız işlerde çalışmamalı.” 

KİMLERİ ÖRNEK ALIYORSUNUZ?

“SİYASETTE; Arjantin Devlet Başkanı Xavier Milei’yi örnek alıyorum. Arjantin’de elde ettiği zafer biz Liberallere örnek oldu. Milei, Arjantin’de güzel işlere imza atacaktır. Darısı bizim başımıza."

"TIP ALANINDA; Evinde kurduğu laboratuvarla türlü sıkıntıları aşıp Nobel’e uzanan müthiş bir hayat öyküsü yazmış İtalyan doktor Rita Levi Montalcini. Hücre ölümünü ve sinir hücrelerindeki etken faktör proteinleri bulan ve bu keşfiyle Nobel Ödülü’nü alan kadın bilim insanı Rita Levi Montalcini’ye hayranım."