Av. Ramazan Açıkgöz: Kentsel Dönüşüm Ada ve alan bazlı olmalı!

Av. Ramazan Açıkgöz:   Kentsel Dönüşüm Ada ve alan bazlı olmalı!

AK Parti Bahçelievler bir önceki dönem İlçe Başkanı Av. Ramazan Açıkgöz, Kentsel Dönüşüm çalışmalarını yeterli bulmadığını belirtti

AK Parti Bahçelievler bir önceki dönem İlçe Başkanı Av. Ramazan Açıkgöz, Kentsel Dönüşüm çalışmalarının hız kazanması gerektiğini söyledi. Deprem gerçeğini hatırlatan Açıkgöz, belediyenin bu işe öncülük etmesi gerektiğinin altını çizdi. Malikler arasındaki uyuşmazlıklara da değinen Açıkgöz, arabulucu rolünü belediyenin yapması gerektiğini vurguladı. İşte Açıkgöz’ün Bahçelievler Express Gazetesi Sahibi Engin Öder’e verdiği röportaj:

‘EVE GİTTİNİZDE ARAÇ PARK EDECEK YER BULUNMUYOR’

Bahçelievler’in temel sorunları neler? 

Otopark eksikliği, yeşil alan eksikliği, eski yapılar ve trafik. Bu sorunların büyük ölçüde çözümü de aslında ada bazlı/alan bazlı kentsel dönüşümden geçiyor.  Ada bazlı/alan bazlı kentsel dönüşüm yapıldığında, otopark sorunu çözülüyor, yeşil alan sorunu çözülüyor ve trafik sorunu çözülüyor. Komşularımız akşam evlerine gittiklerinde, otopark bulmak için evlerinin etrafında sokaklarda maalesef birkaç tur atma zorunda kalıyor. Bu durumda beni bir ilçe sakini olarak üzüyor!

‘SÜREÇ YAVAŞ İLERLİYOR VE ZAMAN KAYBEDİYORUZ’

Bahçelievler’de yapılan Kentsel Dönüşüm çalışmalarını yeterli buluyor musunuz?

Bahçelievler’de yapılan kentsel dönüşümü yeterli bulmak mümkün değil. Maalesef süreç çok yavaş ilerliyor. İstenilen düzeyde ve hızda kentsel dönüşüm yapılamadı. İlçemizde bulunan binaların çoğunluğu 1999 öncesi yapılmış binalar. Bu sebeple hızlı bir şekilde binalarımızın dönüştürülmesi gerekiyor. Özellikle, Zafer, Hürriyet, Çobançeşme, Kocasinan, Şirinevler ve Yenibosna Fevzi Çakmak mahalleleri.  

‘KENTSEL DÖNÜŞÜME YÖNELİK ŞİRKET KURULMALI’ 

Sizce kentsel dönüşüm nasıl olmalı?

Kentsel dönüşüme belediye öncülük etmeli. Hatta belediye, kentsel dönüşümü kendisi gerçekleştirmeli. Birde kentsel dönüşüme yönelik şirket kurmalıdır. Nasıl İstanbul’da KİPTAŞ var, Bahçelievler’de de belediyenin kurduğu bir şirket olmalı. Böyle bir şirket kurulursa, bu güven verici olur. İnsanlar, zarar görme endişesi taşımaz. Zamanında teslim edilmeme endişesi taşımaz. İnsanların bir araya gelmesi ve anlaşması daha kolay olur ve hızlı bir dönüşüm gerçekleşir.  Şirket kar maçı gütmemeli. Belediye bu sürece öncülük etmeli, kolaylaştırıcı, uzlaştırıcı bir fonksiyon ifa etmelidir.

‘İKNA KABİLİYETİ YÜKSEK KİŞİLER İSTİHDAM EDİLMELİ’

Kentsel Dönüşüm ofislerinin sayıları yeterli mi?

Bir defa Bahçelievler’in 11 mahallesine Belediye tarafından kentsel dönüşüm ofisleri açılmalıdır. Buralarda konuyu bilen ikna kabiliyeti olan kişiler istihdam edilmeli. Bu yerler aktif olmalı,  çalışanlar, komşularımızı ziyaret etmeli, yönlendirmeli. Kentsel dönüşüme girecek binaların, öncelikle, ada bazlı kentsel dönüşüme girmesi teşvik edilmeli, teknik destek verilmeli, anlaşmalarına yardımcı olunmalıdır.   

‘HEM DAİREM YENİLENSİN, HEMDE PARA VERMEYELİM, ÇOK YANLIŞ’

Müteahhit ile kat malikleri uzlaşamıyor ve dönüşüm uzayıp gidiyor, sorunun çözümü nedir?

İnşaat maliyetleri belli. İmar durumuna göre yapılacak binada çıkacak daire de. Bizde temel sorun, kat artışı yapılamadığı için genelde müteahhit kat karşılığı binalara girmiyor. Burada geriye iki yol kalıyor. Bina sakinleri ya parasını vererek dairelerini yaptıracaklar, ya da dairelerinin küçülmesine razı olacaklar ve bu şekilde binalarını yaptıracaklar. Bina sahipleri bunu da istemiyor.  Ne yardan geçiyorlar, ne serden. Hem dairem küçülmesin, hem para vermeden binam yenilensin yaklaşımı var. Tabi bu yaklaşım da doğru değil. 

‘ACİL DÖNÜŞECEK ALANLARA ÖNCELİK VERİLMELİDİR’

Binaları dönüştürmek için kat artışı yapmak doğru mu? 

Kesinlikle doğru, başka türlü bu işi gerçekleştiremeyiz. Özellikle, Zafer, Hürriyet, Çobançeşme, Kocasinan, Fevzi Çakmak ve Şirinevler Mahallelerimizde kat artışı olmadan, kentsel dönüşümün gerçekleşmesi çok zor görünüyor. Bahçelievler, 4x4 =16 kilometrekareye sıkışmış, 800.000 nüfuslu bir ilçe. Bu kadar dar bir alanda, bu kadar yoğun bir nüfusu, 5 kat binalarda ağırlayamayız. Bakanlıkla görüşülmeli ve en az iki kat imar artışı alınmalıdır. İki kat imar artışı alındığında müteahhitler, bu iki katı alarak binayı yaparlar. Dönüşüm hızlanır ve gerçekleşir. 

‘ÖNCELİĞİMİZ BİNALARI YENİLEMEK OLMALIDIR’

İlçede yaşayan bir vatandaş olarak ne tür projelere ihtiyaç var?

Bizim kentsel dönüşümle yatıp, kentsel dönüşüm ile kalkmamız gerekiyor. Öncelikle işimiz, eski yapılarımızı yenilemek olmalı. Çünkü işin ucunda can var. Deprem olursa, Allah korusun büyük can kaybımız olabilir. İlçede belediyeye ve diğer kamu kuruluşlarına ait boş alanlar var. Öncelikle buralara binalar yapılmalı ve bu binalar kentsel dönüşüme girecek binalar için taşınma yeri olmalı, insanlar buralara aktarılmalı. Sadece belediyenin teknik binasının olduğu Yenibosna’da bulunan arsasına 1.500- 2.000 daire yapılabilir. Kentsel dönüşüme girecek yerlerdeki komşularımız buralara taşınabilir. Dönüşüm bu şekilde sağlanabilir. Ayrıca kentsel dönüşümü ada bazlı/alan bazlı yapabilirsek, yeşil alan, otopark ve trafik sorununu da çözüyoruz. Daha sağlam, daha düzenli, otopark ve trafik sorunu olmayan, daha yeşil, güzel bir Bahçelievler’imiz olur. 

‘ARABULUCU AVUKATLAR DEVREYE GİRMELİ’ 

Kör düğüm haline gelen sorunlar arabulucu avukatlar aracılığıyla çözülebilir mi?

Arabuluculuk, bizim geleneğimizde de olan, kültürümüze uygun bir yapı. Bir sorunumuz olduğunda, araya güvenilir insanlar girdiğinde, sorunun çözümüne katkı sağlayabiliyorlar. Ben aynı zamanda arabulucuyum.  Arabuluculuk işçi işveren konularında çok yaygın uygulanıyor ve çok kısa sürede etkili sonuçlar alınıyor. Taraflar memnun, ihtilaf kısa sürede çözülüyor. Son olarak kiralar da Arabuluculuk kapsamına alındı, dün Sarıyer’deki bir villanın tahliyesi konusunda Arabuluculuk da anlaşma yaptık. 1 ay içinde bitti. Dava olsa, 3-4 yıl sürerdi.  Arabuluculuğun yaygınlaşacağını düşünüyorum, faydalı bir kurum.