Gazze, İsrail’in neden hedefinde?

Terörist devlet ‘İsrail’in Gazze’ye yönelik bombardımanı artarak sürüyor. Müslüman ülkelerden ise ses seda yok neredeyse.

YEREL 23.10.2023 12:22:00 0
Gazze, İsrail’in neden hedefinde?

Terörist devlet ‘İsrail’in Gazze’ye yönelik bombardımanı artarak sürüyor. 2 milyon Gazzeli hayatta kalma mücadelesi veriyor. Hamas’a yönelik operasyon yapan İsrail, hastane, okul ve cami gibi yerleri yerle bir ediyor. 2 milyara yakın Müslüman ve tüm insanlık bu vahşete sessiz kalarak İsrail’in saldırılarını sadece seyrediyor. İşte mazlum Gazze’nin tarihçesi:

Gazze Şeridi, bir kez daha İsrail ile Filistin arasındaki gerilimin odak noktası haline geldi. Gazze, kuzeyi ve doğusunda İsrail, güneyinde Mısır ve doğusunda da Akdeniz'in bulunduğu ince, uzun bir bölge. Yaklaşık 41 kilometre uzunluğunda, 10 kilometre genişliğindeki bu bölgede 2 milyon kişi yaşıyor. Bu da Gazze'nin dünyada nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu yerler arasında olduğu anlamına geliyor. Gazze nüfusunun yaklaşık yüzde 70'ini yıllar içerisinde yaşanan çatışmalardan kaçıp sığınan mülteciler oluşturuyor. Geçmişte bu kişilerin sığınması için kurulan mülteci kampları da artık kendi başına büyük mahallelere dönüşmüş durumda.

2007’DE HAMAS’IN KONTROLÜNE GEÇTİ

İsrail, 2007 yılında Gazze'nin kontrolünün Hamas'ın (İslami Direniş Hareketi) eline geçmesinin ardından bu bölgeye havadan, karadan ve denizden abluka uygulamaya başladı. Bu abluka şimdi yerini fiili bir savaşa bıraktı. Birleşmiş Milletler (BM) ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), insani yardım kuruluşları, ablukanın her geçen gün Gazze halkının yaşam koşullarını giderek kötüleştirdiği uyarısı yapıyor.

GAZZE’NİN TARİHİ GEÇMİŞİ

Osmanlı İmparatorluğu'nun tarih sahnesinden çekilmesiyle, Britanya mandasına giren Gazze'nin idaresi 1948 yılında Filistin Yönetimi'ne bırakıldı. 1959 yılında Filistin Yönetimi'nin lağvedilmesinin ardından bölge Mısır'ın kontrolüne geçti. 1967 yılındaki 6 Gün Savaşları ve 1973 yılındaki Yom Kipur sonrası İsrail tarafından işgal edilen yerler arasında yer aldı. Mayıs 1994'te varılan Oslo Anlaşmaları ile İsrail, Gazze'nin büyük bölümünü kademeli bir şekilde Filistin yönetimine devretti. İsrail, 2005 yılında buradaki yerleşim yerlerini boşalttı ve askeri işgali resmen sona erdirdi. Ancak Siyonist yönetimi, 2000 yılındaki İkinci İntifada sonrası Gazze Şeridi civarında kademeli olarak önleyici önlemler almaya başladı.  İsrail, 2007'de Hamas'ın buranın yönetimini ele geçirmesinin ardından zaman içerisinde tam abluka uygulamasını devreye soktu. Şu anda güneydeki Refah Sınır Kapısı hariç, Gazze Şeridi'ne karadan girişlerin büyük bir bölümü, denizde belli bir açıklık dışında, hava sahasının kontrolü de dahil tamamen İsrail'in elinde bulunuyor. Bu abluka nedeniyle bölgeye insan ve mal girişleri ciddi kontrol altında tutuluyor. İsrail, makine ve inşaat gibi yerlerde kullanılan birçok parçanın girişine, bomba, roket veya füze yapımında kullanılabileceği kaygısıyla izin vermiyor. Gıda, tıbbi malzeme gibi birçok mal da BM ve insani yardım kuruluşları üzerinden Gazze'ye sokulabiliyor.

GAZZE’DE İÇKİ YASAK

Gazze halen, Hamas'ın yönetimi altında. Hamas iktidara geldikten sonra Batı Şeria'yı kontrol eden Filistin Yönetimi'nden farklı olarak, daha İslami politikalar uygulamaya başladı. Hamas ile birlikte Gazze'de alkol satışı yasaklandı ve kadınlara başörtüsü takma zorunluluğu getirildi. Ayrıca İsrail'in işgali nedeniyle Filistin Yönetimi'nin merkezinin olduğu Batı Şeria ile de herhangi bir kara bağlantısı bulunmuyor.

GİRİŞ-ÇIKIŞLAR

Gazze'ye karadan yedi giriş noktası bulunuyor. Ancak bunların büyük bir bölümü uzun yıllardır kapalı ve açık olanlardan yalnızca insanların geçişinde kullanılabiliyor. Güneydeki Refah Sınır Kapısı, Mısır'ın kontrolü altında. Buradan özel izinle insanların ve izin verilen malların girişi için kullanılıyor. Mısır yönetimi, dönem dönem güvenlik gerekçeleriyle buradan giriş-çıkışları durduruyor. 

TÜNELLER ZAMAN ZAMAN BOMBALANIYOR

Refah Sınır Kapısı'na yakın bir noktada bulunan Selaheddin Geçiş Noktası. Burası, Filistinliler tarafından Mısır'dan gelen malların denetimi için kullanılıyor. Gazze'nin güneydoğu ucunda bulunan Kerem Ebu Salim kapısı, haftanın 5 günü mal girişi için İsrail denetiminde açık tutuluyor. Yine doğuda bulunan Sufa Sınır Kapısı ile kuzeydoğudaki El Montar ve Nahal Oz kapıları da 10 yıla yakın bir süredir kapalı. Bunlara ek olarak, Gazze'den hem Mısır'a hem de İsrail'e doğru kazılmış tüneller de bulunuyor. Hamas’ın silahlı kanadı İzzettin El Kassam ve İslami Cihad, bu tünelleri İsrail'in hava operasyonlarına karşı sığınmak amacıyla kullandıklarını belirtiyor. Gerek İsrail gerekse de Mısır zaman zaman tünellerin olduğu bölgelere düzenledikleri saldırılarla bu yapılara hasar veriyor ve kullanılamaz hale getiriyor.