Hatay Lezzetleri Canan Hanım’dan sorulur

Hataylı kadın Esnaf Canan Sayın’ın Siyavuşpaşa Mahallesi’nde işlettiği mütevazı cafe, gastronomi şehri Hatay’ın meşhur lezzetleri ve yöresel ürünlerini vatandaşların beğenisine sunuyor.

KADIN 17.05.2023 09:19:00 0
Hatay Lezzetleri Canan Hanım’dan sorulur

Bahçelievler, Siyavuşpaşa’da bir kadın esnafın işlettiği cafe, Hatay lezzetlerini,yemeklerini ve kültürünü yaşatıyor. Hatay Lezzetleri Ev Yemekleri’nin sahibi Canan Sayın, depremde yerle bir olan memleketi Hatay’ın durumuna çok üzülse de, umudunu asla kaybetmiyor. Özellikle Antakya’nın tarihte 7 kere depremde yerle bir olduğunu ve daha sonra tekrar ayağa kalktığını belirten Canan Hanım’ın, memleketinin küllerinden yeniden doğacağına inancı tam. 

‘ANTAKYA YEMEKLERİ YAPIYORUM’

Gastronomi kenti Hatay’ın meşhur ürünleri, salçaları, turşuları, zeytinyağları, bal, portakal reçeli gibi ürünleri Hataylı üreticilerden getiren Canan Hanım, Bahçelievler halkına bu lezzetleri tattırmanın tatlı bir telaşı içinde. “Bir kadın girişimci olarak ufacık bir dükkanda Hatay’ın meşhur salçasını satmak için böyle bir işe soyundum. Ancak gördüm ki, çevremdeki insanlar Hatay’ın yemeklerini de yapmamı isteyince. Ben de cafe tarzındaki dükkanımda hem Hatay’ın meşhur yemeklerini yapıyorum, hem de memleketimin güzel ürünlerini burada dostlarımıza takdim ediyorum.” diyerek neden bu işe soyunduğunu belirtiyor. 

‘İNSANLAR DAHA HOŞGÖRÜLÜ OLMALI’

Kadın esnaf olarak ayakta durmanın zorluklarından bahseden Canan Hanım, piyasaların pahalılığından yakınıyor. Sattığı ürünleri tekrar zamlı olarak almanın ve insanlara bunu izah etmenin zorluğundan bahsediyor. Bir de getirdiği ürünlerin Hatay’dan olmadığını iddia edenlere sitem ediyor. “Hatay depremde yıkıldı. Sen bu ürünleri başka yerden alıyorsun” diye kendisini küçümseyenlere ise şunu söylüyor: “Hatay’ın ve Antakya’nın ürünleri tescilli. Lezzetleri ortada. Eleştirel boyutta yaklaşmanız beni üzüyor. Memleketim Hatay biraz daha kalkınsın diye sık sık alışveriş yapıyorum. Sipariş edilensalçaları getirtiyorum” diyor. 

‘ANTAKYA KÜLLERİNDEN DOĞACAKTIR’

Canan Sayın, Kahramanmaraş Pazarcık merkez üssü 7,7 büyüklüğündeki depremde memleketi Hatay’da yakınlarından can kaybının olmadığını ifade ediyor. Bazı akrabalarının İstanbul’a geldiğini, bazılarının ise çadırda hayata tutunma mücadelesi verdiğinin altını çizen Sayın, bu depremin etkisinden, psikolojisinden bir an önce sıyrılarak, Antakya’nın Zümrüt-ü Anka Kuşu gibi küllerinden yeniden doğacağına inandığını belirtiyor.

‘KADIN ŞEFLİĞİ SEVİYORUM’

Akraba ve dostlarının yemeklerini sevdiği için böyle bir yer açmaya zorladığını belirten Canan Hanım, kadın Master Şefliği de çok sevdiğini söylüyor. “Hatay’ı hangi yemeklerle anlatırsınız?” dediğimizde ise kısaca, “Antakya Tepsi Kebabı, Kısır, Bumbar, Yüksük Çorbası, Künefe, Humus, İçli Köfte ve acı biberli yemek ve biberli ekmekleri” diyor.

‘ANTAKYA’DA DİNLER BARIŞ İÇİNDE YAŞIYOR’

Ezan, Çan, Hazzan ve İnsan, diye özetliyor Antakya kültürünü. Her dinden insanın asırlardır yan yana yaşadığını, kimsenin dinine, inancına karışmadığını. Hatay’da yaşayanların güler yüzlü ve misafirperver olduğunu ve “İyi ki Hatay’da doğdum. Benim memleketim şu anda yıkışla da. Aslında gönüllerimizde hep var olacaktır. O güzel Antakya’mı, o güzel insanları kimse unutmayacak. Kavga etmeden yaşamanın ne demek olduğunu Hatay’da öğrendim” derken hüzünleniyor.

CANAN SAYIN KİMDİR?

1982 Hatay doğumlu kadın girişimci Canan Sayın, iki kız çocuğu annesi. Hatay Lezzetleri Cafe’sinin sahibi. Bu mütevazı işletmesinde Hatay’ın meşhur salçasını, kendi yaptığı turşuları, yöresel zeytinyağı, nar sosu, bal, reçel gibi ürünleri müşterilerin hizmetine sunuyor.

HATAY LEZZETLERİ’NE NASIL GİDEBİLİRİM?

Siyavuşpaşa Mahallesi, Sarmaşık Sokak, Ulubatlı Hasan Caddesi, No: 23 ,Tel: 0531 662 59 77