İdris-i Bitlisi Anıtı açıldı

Osmanlı İmparatorluğu’nun yükselme döneminde devlet adamı ve alim kişiliğiyle bilinen İdris-i Bitlisi’nin anıtı Bahçelievler’de açıldı

BELEDİYE 1.03.2024 16:13:00 0
İdris-i Bitlisi Anıtı açıldı

Osmanlı döneminde yaşamış İslam alimi, devlet adamı, tarihçi ve edebiyatçı İdris-i Bitlisi Anıtı, Bahçelievler’e dikildi. Zafer Mahallesi, Yıldırım Beyazıt Caddesi, pazar pazarı girişine konulan İdris-i Bitlisi Anıtı’nı aslen Bitlisli olan Bahçelievler Belediye Başkanı Dr. Hakan Bahadır, hemşehrisinin adını yaşattı.

İDRİS-İ BİTLİSİ KİMDİR?

1457 yılında Tahran’da doğdu.  Eşinin ismi Zeynep olan Bitlisi’nin Ebülfazl Mehmed Efendi ve Mustafa Çelebi isimli iki oğlu bulunuyor. Tıp, Kozmoloji, Felsefe, Tasavvuf, Siyaset, Ahlâk ve Tarih alanında eserleri yer almaktadır. Adı bazı kaynaklarda Mevlana İdris, bazılarında ise Molla İdris şeklinde geçiyor. Hakimüddin ve Kemaleddin unvanlarıyla da anılmaktadır. Osmanlı’nın kudretli padişahlarından Yavuz Sultan Selim Han döneminde yaşamış ve Çaldıran Seferi’ne katılmıştır. İtibarlı Kürt kökenli Bitlisi, Kazaskerliğe kadar yükselmiştir. Verdiği isabetli kararlarla Osmanlı İmparatorluğu’nun doğru siyasetinde önemli rol oynamıştır. Kabristanı ise Eyüp Sultan’dadır.