Osmanlı İmparatorluğu döneminden Türkiye Cumhuriyeti Devleti kuruluşuna kadar geçen süreçte Merter Ailesi’nin verdiği milli mücadeleyi anlatan ‘Subaşızâdeler’ kitabı raflarda yerini aldı.
Kitapta Ahmet Muhtar Merter’in Milli Mücadele dönemindeki kahramanlıklar anlatılıyor. Dedesinin hikâyesini araştıran torunu Mehmet Berke Berter, tarihçi yazar Mümin Yıldıztaş’la beraber bir eser yazdı. Merter, bu kitabı yazarken Osmanlı Arşivleri, kendi aile arşivi ve çeşitli basın yayın kuruluşundan faydalandı. Dünya çapındaki ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı da kitaba önsöz yazdı. Kitabın lansmanı ise Rami Kütüphanesi’nde yapıldı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Cumhuriyet Tarihi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuğba Eray Biber de toplantının moderatörlüğünü yaptı.
‘DEDEMİ TANIYOR MUSUN?’
‘Subaşızâdeler’ kitabının hikâyesini anlatan M. Berke Merter, “Babam tarihe ve kitap okumaya çok meraklıydı. Bu merak ondan bana geçti. Almanya’dan 1996’da kesin dönüş yaptığımda, Avukat Ruhi Öztürk ve dönemin Tekirdağ Belediye Başkanı, babamın arkadaşı Hüsnü Başat bana Trakya’da Millî Mücadele dönemini anlatan kitaplar hediye etmişlerdi. Bana ‘Dedeni tanıyor musun?’ diye sormuşlardı. Bu kitapları okuyunca merakım daha da büyüdü, küçük araştırmalara başladım. Amatörce yaptığım araştırmalar aralıksız sürdü. Öyle bir noktaya geldi ki artık profesyonel destek almam gerektiğini düşünürken yolumuz tarih yazarı Mümin Yıldıztaş’la kesişti ve sonuçta hepimize katkı sunacağına inandığım eser ortaya çıktı. Kitap okuyucuları tarihi bir yolculuğa çıkaracak. Bu kitabı okuyan herkes tarihi bilgiler elde edecek” diye konuştu.
114 KİŞİLİK MİLİS ORDUSU KURDU
144 sayfalık kitapta Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde Merter Ailesi’nin yaptığı hayırsever hizmetleri ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna verdikleri katkılar anlatıldı. Merter Semti’nin kurucusu rahmetli Ahmet Muhtar Merter, kurduğu 114 kişilik milisle Trakya’daki Millî Mücadelede aktif rol almış.
‘TEVFİK PAŞA’NIN GELİŞTİRDİĞİ AŞI 3. ORDU’YU KURTARDI’
Subaşı ailesinden Ahmet Muhtar Merter’in kız kardeşi Naile Vesile Sağlam da hayırsever kuruluşlarında görev alarak dikkat çekmiştir. Naile Hanım’ın eşi Tevfik Sağlam ise İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü yapmış. Tevfik Sağlam ayrıca ülke çapında Verem Savaş Dernekleri ve Dispanserleri kurarak tarihe geçmiştir. Tevfik Sağlam Paşa’nın I. Dünya Savaşı’nda Doğu Cephesi’nde on binlerce asker ve sivilin hayatına mal olan Tifo Pandemisi’nde geliştirdiği aşı birçok insanı ölümden kurtarmıştır. Bu sayede Doğu Cephesi’nde mücadele eden 3. Ordu, Ruslara karşı dimdik ayakta kalmıştır. Ailenin, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile yakın ilişki içerisinde olduğu bu kitap sayesinde öğrenilmiştir.
‘HAZNEDAR ÇİFTLİĞİ, MİLLET BAHÇESİ’NE DÖNÜŞÜYOR’
Bahçelievler sınırları içerisinde bulunan Haznedar Çiftliği, Kurtuluş Savaşı’nda aynı Özbekler Tekkesi ve Kirazlı Çiftliği gibi üs olarak önemli görev icra etti. Bahçelievler Belediyesi de çiftliğin bulunduğu yeri Millet Bahçesi’ne dönüştürecek.
Bu arada Mehmet Berke Merter, 2014-2019 yılları arasında CHP Bahçelievler Belediye Meclis Üyeliği ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclis Üyeliği görevlerinde bulundu.