Aşı üreten ülkeler kervanına Türkiye de katıldı. Yerli aşı Turkovac, 3. Faz çalışmalarını bitirerek seri üretime geçmeye hak kazandı. Şimdi tüm gözler Turkovac’ın insanlar üzerindeki başarısına çevrildi
Dünyayı kasıp kavuran Covid-19’a karşı geliştirilen aşılara Türkiye’nin geliştirdiği Turkovac da eklendi. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, yerli aşı Turkovac’ın kullanıma hazır hale geldiğini belirterek, seri üretime en kısa zamanda geçecekleri müjdesini verdi. Erciyes Üniversitesi’nde Prof. Dr. Aykut Özdarendeli öncülüğündeki aşı projesi acil kullanım onayını aldı. Türkiye’de Biontech (mrNA), Sinovac (İnaktif) ve Sputnik V, aşıları uygulanıyor. Bilim çevreleri, 3.Faz çalışmaları tamamlanan Türkiye’nin yerli aşısı Turkovac’ın başarılı olacağını iddia ederek, yerli aşının Koronavirüs’ün tüm varyantlarına karşı etkili olacağını umduklarını dile getirdiler.
‘AŞI KARŞITLARI İKNA OLABİLİR’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Turkovac’ın piyasaya çıkmasıyla birlikte aşı karşıtlarının da aşılanacaklarını söyledi. Bilindiği gibi yerli aşıyı TÜBİTAK ve Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı da destekliyor. Aşıyı geliştiren Bilim Adamları, gönüllülerde uygulanan Turkovac’ın şimdiye kadar ciddi bir yan etkisinin bulunmadığını belirtti. Aşı teknolojisi konusunda Türkiye’nin Hıfzıssıhha Enstitüsü’nün kurulmasından çok öncesine dayanan bir tecrübesi var. Türkiye, Kuduz, Çiçek Aşısı, Difteri, Sığır Vebası, Tifo, Kolera, Dizanteri, Veba ve Tetanoz gibi ölümcül hastalıklara karşı aşılar üretti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de Türkiye’nin yerli aşısı Turkovac’ı yakından takip ediyor.
TURKOVAC, DSÖ’DEN ONAY ALACAK MI?
Bu arada aşılara ruhsat yetkisi veren ABD’deki Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ve Avrupa İlaç Dairesi (EMA) gibi kurumların genel kullanım için birtakım standartları var. Bu standartlar gereği, aşılar klinik deneyleri tamamladıktan sonra, tasarım aşamasından, yapılan deneylere, aşının üretimine kadar birçok başlıkta yeniden inceleniyor. Bu inceleme bağımsız bilim insanları tarafından yapılıyor.