30 Mart Uluslararası Dünya Sıfır Atık Günü kapsamında Bahçelievler Belediyesi'nin organize ettiği "İkinci Bir Dünya Yok" mottosuyla bir panel gerçekleşti. Akif Emre Kültür Merkezi'ndeki programa İstanbul Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Sıfır Atık yetkilisi Mustafa Lütfü İlkbahar ve İdea Universal Uluslararası Kalkınma ve Çevre Derneği'nden TRT Belgesel'de 'Su Savaşları' programı yapımcısı Hakan Girginer konuşmacı olarak katıldı. Bahçelievler Belediye Başkanı Dr. Hakan Bahadır'ın ev sahipliğindeki panele vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.
'SIFIR ATIK DEYİP GEÇMEYİN'
'İkinci Bir Dünya Yok' konulu Sıfır Atık Paneli'nde jant kapağından duvar süsü, çamaşır makinasında kalan tek çoraptan yapılmış minik vazo, teknoloji atıklarından yapılmış dev balık, bilgisayarlarımızın içindeki incecik kablolarla, atık pillerle süslenmiş dikkat çekici güzellikte tablolar, varillerden yapılmış koltuklar vatandaşların büyük beğenisini kazandı. Etkinlikte bir konuşma yapan Bahçelievler Belediye Başkanı Dr. Hakan Bahadır, insanları geleceğimiz için sıfır atık konusunda birlikte hareket etmeye çağırarak, "Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Sayın Emine Erdoğan hanımefendinin himayelerinde yürütülen "sıfır atık" projesi kapsamında 'Ortak Evimiz Dünya' sizlerin, duyarlı vatandaşlarımızın ellerinde yükselip gelecek nesillere miras kalacaktır" dedi. Bahadır, ayrıca gençlerle gerçekleştirdikleri "İnsan Değişirse İklim Değişmez" konulu tiyatro ve panel ile BM'nin dikkatini çektiklerini ve davet aldıklarını dile getirdi.
'ATIK EŞİTTİR İSRAF'
İstanbul Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Sıfır Atık yetkilisi Mustafa Lütfü İlkbahar ise dikkat çekici rakamların yer aldığı bir sunum yaptı. Atık kelimesin israf anlamına geldiğini belirten İlkbahar, atık yönetiminden çok atık miktarının azaltılması gerektiğini belirtti.
'DÜNYANIN SU KAYNAKLARI KURUYOR'
TRT Belgesel'de Su Savaşları programı yapımcısı Hakan Girginer ise su özelinde bir sunum gerçekleştirdi. Girginer, dünyadaki suyun sadece yüzde 1-3 oranında içilebilir olduğunu belirterek, "Biz bu suyu hırsla, hınçla, inatla, elimden geleni ardımıza koymadan kirletiyoruz ancak doğa bunu temizlemeye artık yetişemiyor. Dünya kurulduğundan beri aynı suyu kullanıyoruz. Dünya üzeri kapalı bir sistem. Ne uzaydan su alıyoruz ne de dışarıya su satıyoruz. Milyar yıllar önce dinozorların içtiği suyu içiyoruz" dedi.
Bu arada etkinliğin sergi alanındaki eserler de oldukça ilgi gördü. Sanatçı Sare Ertaş Kural'ın teknoloji atıklarıyla süslediği yağlı boya tabloları, özellikle teknoloji atıklarından yaptığı dev balık katılımcıların beğenisini kazandı. Hollandalı sanatçı Sija Zobi ise "Atıklardan Harikalara" isimli eserleri ile sergi alanında yer aldı.